המושגים קוד פתוח, קוד סגור ופלטפורמה בנויה, מוכרים לכל מי שעבר לימודי מדעי המחשב, או עשה בגרות במחשבים. אך הציבור הרחב לא ממש מודע להבדלים בין שתי הפלטפורמות הללו ולחשיבות של ההבדלים הללו. על נושא מרתק זה נפרט בכתבה הבאה.
מה זה קוד פתוח?
הקוד הוא למעשה הבסיס של כל תוכנה וכל אתר אינטרנט. כמעט כל דבר שקשור לעולם המחשבים, עומד מאחוריו קוד הנכתב בשפת מחשב מסוימת. כאשר אנו מדברים על קוד פתוח, אנו מדברים בעיקר על אתרי אינטרנט, שהקוד שלהם גלוי ופתוח לציבור. כאשר מתכנתים אתר עם קוד סגור לעומת זאת, בעת סיום תהליך התכנות, סוגר המתכנת או בונה האתרים את הגישה לקוד, כך שאף אחד לא יוכל לשנות אותו. למעשה, ניתן להגדיר את ההבדל המרכזי בין קוד פתוח לקוד סגור באמצעות הגישה לקוד. קוד פתוח הוא פתוח לגישה (ולכן גם לשינוי) של הציבור הרחב ואילו קוד סגור, כשמו כן הוא – סגור לציבור הרחב.
כיצד בא לעולם הקוד הפתוח?
בעבר הלא רחוק, רוב אתרי אינטרנט היו בעלי קוד סגור ולא ניתן היה לשנות אותם. אך ככל שהאינטרנט הפך להיות יותר ויותר "שייך להמונים", כך נכנס בעוצמה גדולה ביותר השימוש בקוד פתוח. כמו כן, המעבר לווב 2.0, לשיתוף גולשים ולרשתות חברתיות זירז את התהליך עוד יותר. כיום, אתרים במגוון תחומים נבנים באמצעות קוד פתוח כך שהגולשים עצמם, ולמעשה כל מי שחפץ בכך, יכולים לשנות את האתר, לקחת חלק פעיל בפיתוח התוכנה וכך לתרום לקידומה ולשיפורה. המדובר בהשקפת עולם מוסדרת ומנומקת, הגורסת כי לגולשים צריכה להיות השפעה על התוכן המופיע באתר ואפילו על בניית הממשק עצמו. זאת לעומת גישת הקוד הסגור (אשר מזוהה כיום בעיקר עם יצרני התוכנה הגדולים) הגורסת כי לאדם מין הרחוב הרוכש תוכנה של מיקרוסופט למשל, לא צריכה להיות גישה לקוד עצמו ועליו לקבל מוצר מוגמר.
קוד פתוח – יתרונות וחסרונות
ממשקים רבים של אתרים, מערכות ניהול תוכן ומערכות של בניית אתרים, מבוססות על שיטת הקוד הפתוח. היתרונות הן ששיטה זו זולה יותר, הגולשים עצמם יכולים לתרום בכל זמן שהוא לשיפור הקוד, ובנוסף, המדובר בדרך כלל בקוד פשוט יותר. זאת ועוד – עצם העובדה שהקוד הוא פתוח, מושכת אין ספור גולשים לאתר בדיוק מהסיבה שהוא זמין ופתוח לכולם. אדם המרגיש שהוא יכול לשנות, לתרום ולהשפיע על האתר – יעדיף מין הסתם אתר שכזה מאשר אתר שאין לו כל השפעה עליו.
החסרונות של הקוד הפתוח הן כמה: תמיכה טכנית דלה יותר ובעיית אבטחת מידע.חשוב להדגיש כי התמיכה הטכנית במערכות או באתרים עם קוד סגור היא בדרך כלל ברמה גבוהה יותר מאשר במערכות עם קוד פתוח, בעיקר בשל המשאבים הרבים העומדים לרשות החברות הגדולות העושות שימוש בקוד סגור. בדרך כלל, על כל בעיה שהיא תקבלו תשובה באמצעות טלפון, מייל או צ'אט.
משתמשי מערכות קוד פתוח המעוניינים בתמיכה נתקלים לעיתים בקושי מכיוון שמי שפותר את הבעיות במערכות הללו הם הגולשים עצמם, ולא תמיד הם זמינים כמו מוקדנים העובדים בשכר. במקרים כאלה אפשר לחכות גם כמה ימים עד שמקבלים מענה הולם. גם הנושא של אבטחת מידע הוא בעייתי במקרה של קוד פתוח ופחות איכותי מאשר במערכות קוד סגור.
לסיכום, יש יתרונות לכאן ולכאן וכל אחד צריך להחליט, בהתאם לצרכים שלו ולהשקפת עולמו, מה יותר מתאים לו – קוד פתוח או קוד סגור.
השארת תגובה