התחום של אבטחת מידע כולל גם תת תחום הנקרא התקפות סייבר. התקפות סייבר הפכו למקובלות מאוד במאה ה- 21, במיוחד מאז רשת האינטרנט השתלטה על חיינו. התקפת סייבר היא למעשה התקפת של מידע חשוב ורגיש הנמצא ברשת והיא מכונה גם "לוחמת סייבר". בכתבה זו ננסה להסביר מהי התקפת סייבר, כיצד ניתן להתגונן מפניה ומה אפשר לעשות על מנת שאתרי האינטרנט שלכם, המידע שלכם וכל דבר השייך לכם ונמצא באינטרנט או במערכת ממוחשבת לא יפגע על ידי התקפות סייבר.
מהי לוחמת סייבר?
אם בעבר מדינות נלחמו אחת מול השניה ביבשה, בים ובאוויר, כיום מדינות נלחמות אחת בשניה גם באמצעות לוחמת סייבר. לוחמת (או התקפת) סייבר היא למעשה פעולה הננקטת על ידי מדינה, גוף טרור, קבוצה קטנה או אפילו אדם יחיד, במטרה לחדור למערכות מחשוב ולאתרי אינטרנט על מנת לגרום לנזק. כמעט כל פעולה הגורמת נזק למערכת ממוחשבת, לאתר אינטרנט או למידע הנמצא באינטרנט או במחשב של מדינה, ארגון, חברה או אדם פרטי, נחשבת ללוחמת סייבר. רבים מחשיבים את התקפות הסייבר כסוג חדש של לחימה, המתאימה במיוחד למאה ה- 21 בה הטכנולוגיה התקדמה מאוד ובמיוחד רשת האינטרנט.
שיטות של התקפות סייבר
באמצעות התקפות סייבר ניתן לפגוע בתשתיות של מחשבים, אתרי אינטרנט, מערכות מידע, מערכות אלקטרוניות ועוד, וזאת מבלי להשתמש בנשק אלא רק באנשי מחשבים, מהנדים והאקרים, אשר חודרים למחשבים ולאתרי אינטרנט מסווגים. באמצעות התקפות סייבר ניתן לבצע ריגול, פגיעה במידע, השגת מידע סודי, שינוי מידע, שיבוש מערכות ועוד. אך לא רק מדינות וארגונים יכולים להיפגע מהתקפות סייבר אלא גם אנשים פרטיים. באמצעות התקפות סייבר ניתן להיכנס לדואר האלקטרוני שלכם, לגנוב את פרטי כרטיס האשראי שלכם, להיכנס לחשבונות הבנק שלכם וזוהי כמובן רשימה חלקית בלבד. חשוב לזכור כי באמצעות התקפות סייבר ניתן לפגוע גם בחומרה (כלומר במחשבים עצמם וברכיבים שלהם), וגם בתוכנות שנמצאות במחשבים ומפעילות מערכות מתקדמות, אתרי אינטרנט, אפליקציות ועוד. לכן, חשוב מאוד שכל מדינה, חברה, ארגון או אדם פרטי, יגנו על המחשבים שלהם ובעיקר על המידע שלהם, וזאת באמצעות שיטות רבות ומגוונות של אבטחת מידע, סיסמאות מתחלפות והצפנה.
מה ניתן לעשות נגד התקפות סייבר?
מדינות רבות בעולם משקיעות הון עתק על מנת להתגונן מפני התקפות סייבר. מדינות כמו ארצות הברית, סין, רוסיה, ישראל, בריטניה ועוד, הן מדינות המשקיעות רבות בתחום זה, וזאת מסיבות מגוונות. אך למעשה, כל מדינה שיש לו צבא, אויבים ובעיקר מערכות מיחשוב מתוחכמות, צריכה להיערך בצורה יעילה וחכמה מפני התקפות סייבר. ההשקעה היא הן בכוח אדם איכותי שילמד את התחום ויפתח שיטות הגנה מתוחכמות והן במערכות מתקדמות של אבטחת מידע, היודעות כיצד להילחם בתופעה של התקפות סייבר. מדינות רבות מקימות חדרי מצב לאבטחת מידע הפועלים 24 שעות ביממה בתחום, יחידות צבאיות המתמחות בנושא ועוד. גם ישראל מתמחה בתחום ובשנת 2003 הקימה את אגף התקשוב, שמטרתו בין היתר לתת מענה נרחב להתקפות סייבר, זאת באמצעות יצירת אחידות במערכות המחשוב הצבאיות, פיתוח מערכות מתקדמות חדשות בתחום, יצירת רשתות מידע משותפות לשירותי החירום של ישראל, והחשוב מכל – הכשרת אנשי מקצוע רבים בתחום. בשל חשיבות הנושא, הוקם בשנת 2011 מטה הסייבר הלאומי, אשר מטרתו להוביל את התחום החשוב כל כך לביטחונה של ישראל.
לסיכום, התקפות סייבר הפכו לנשק מרכזי של מדינות, ארגונים ואנשים רבים ורק באמצעות הגנה איכותית בפני ההתקפות הללו (על ידי יצירת מערכות מתקדמות של אבטחת מידע, הטמעה שוטפת של פתרונות חדשים, הכשרת אנשי מקצוע בתחום ועוד), ניתן יהיה להילחם בתופעה זו. בנוסף, כל אדם פרטי יכול להתגונן באמצעות החלפת סיסמאות בצורה שוטפת, הימנעות מכניסה לאתרים לא מוכרים, התקנת אנטי וירוס במחשבים ונקיטת כל אמצעי הזהירות הדרושים בעולם האינטרנטי בו אנו חיים.
השארת תגובה